Oho, hupsista

Internetin lihamarkkinat

Internet on mullistanut maailman. Jostain jäi mieleen Yoko Onon haastattelu. Häneltä kysyttiin, että mitä hän luulee, kuinka John Lennon suhtautuisi maailmaan, jos olisi vielä elossa. Yoko vastasi, että Lennon olisi ainakin aivan innoissaan internetistä.

 

Tuo ei liity mitenkään tämän kirjoituksen aiheeseen, mutta se vain tuli jostain mieleen, koska kyse on rakkaudesta ja rakastan kaikenlaista tyhmää ja turhaa nippelitietoutta.

 

Internet on vaikuttanut tiedonsaantiin, sananvapauteen ja ihmisten verkostoitumiseen vallankumouksellisella tavalla. Ehkäpä viimeksi vastaavaa tapahtui, kun latomakone keksittiin 1800-luvulla. Internetissä ja varsinkin sosiaalisessa mediassa jaetaan tietoa ja verkostoidutaan. Ja jaetaan paljon muutakin ja verkostoidutaan monella eri tavalla.

 

Tässä vaiheessa haluan todeta sen, ettei nyt kukaan revi pelihousujaan, että olen ehdottoman liberaali mm. sen suhteen, mitä aikuiset ihmiset keskenään ja vapaaehtoisesti touhuavat. Mielestäni se ei kuulu kenellekään. Itsekin tunnustan olevani hedonisti ja ymmärrän ihmisten hedonistisia tarpeita, ja ehkäpä juuri siksi ajattelin kirjoittaa tämä tekstin, vaikkei itsellä ole ns. haku päällä.

 

Kun vielä 100 vuotta sitten seuranhaku oli sitä, että mentiin tansseihin, jossa sitten näppärimmät saattoivat kauniita luritellen keikistää tytön heinäladossa tai salaman iskusta rakastuttiin siihen naapurin tyttöön, jonka havaittiinkin olevan nainen eikä enää lettipäinen kiusankappale, on nyt seuranhaku kokenut sellaisen mullistuksen, että vastaavaa voisi löytyä vain renessanssin aikaisista naamiaisista, jos sieltäkään.

Internet mahdollistaa sen, että voit tutustua ihmisiin, joihin et muuten ehkä koskaan törmäisi. Ihmisiin, jotka liikkuvat eri ”piireissä”, asuvat eri puolella Suomea ja saatat ihastua vaikka et olisi erityisesti juuri nyt sitä vailla.

Moni kuitenkin ihan hakemalla hakee seuraa, niinhän on aina ollut. Läheisyys, rakkaus ja seksi ovat tarpeita, jotka ovat osa ihmisyyttä, ja minä uskon, että jos joku kolmesta uupuu, niin ihminen on tyytymätön elämäänsä, tavalla tai toisella.

Seuranhakupalstat ovat tuttuja jo vuodesta nakkisota. Nykyään hyvin harvoin sanomalehdissä on enää seuranhakuilmoituksia, koska seuranhaku on siirtynyt internetiin. Nyt voin hakea seuraa juuri niin anonyymisti kuin haluat, tai sitten vaikka omalla naamalla ja nimellä Facebookissa. Ja voit hakea juuri sellaista seuraa kuin haluat. Harva olisi varmaankaan ilennyt mihinkään paikallislehteen laittaa ilmoitusta ”varattu, perheellinen mies hakee seksiseuraa” tai ”rikas, koulutettu ja uskomattoman kaunis nainen hakee tasoistaan kumppania” tai ”hei sinä poikaystäväni kaveri ”Rami”, joka ajat punaisella Corollalla, jonka takapuskuri on irti. Haluaisin panna sinua. Terv. Nimim. ”salainen ihailijasi”.

Ei kun joo, onhan näitä ollut. En tiedä, mikä on ollut heidän onnistumisprosenttinsa, mutta nyt tuo kaikki on niin paljon helpompaa. Ei tarvitse enää kikkailla vastauskirjeiden kanssa lehden toimituksen välityksellä tai muutakaan, koska kaikki on nyt internetissä.

 

Erityisesti kolme seuranhaku”palstaa” ovat nousseet keskusteluun, ja ne haluan tässä esitellä nyt teille (en laita linkkejä, jokainen osaa varmasti googlettaa itsekin nämä):

 

Victoria Milan eli paljon mölyä aiheuttanut ”pettämissivusto”. Siellä varatut, monesti naimisissa olevat ihmiset hakevat itselleen salaista seksiseuraa. ”Elvytä intohimosi – hanki salasuhde”, mainostaa sivusto.

Herää kysymyksiä. Ovatko ihmiset todellakin niin pinnallisia, läheisriippuvaisia ja sosiaaliseen verkostoonsa sotkeutuneita, että ennemmin vaikka pyörittävät ”salasuhteita” kuin ottavat eron? Ja ilmeisesti näin on. Keskustelin aiheesta erään tutun kanssa, joka kertoi, että etenkin ns. paremmassa keskiluokassa se saavutettu sosiaalinen asema, kivitalo arvokkaalla alueella ja pintakultaisuus ovat paljon tärkeämpiä asioita kuin esimerkiksi hyvä parisuhde tai tyydyttävä seksielämä tai sellainen yleinen hyvä olo. Pariskunta saattaa vihata toisiaan, mutta jumalauta, yhdessä ollaan kun ollaan kerran yhteen menty, ja kun on se iso kivitalokin ja lapset.

Ja sitten lohdutusta paskaan haetaan internetistä. Käydään pari kertaa jossain hienossa hotellihuoneessa hakemassa hetken hurmaa panemalla toista onnetonta, ja palataan takaisin kotiin ahdistumaan. Minusta tuo on yksinkertaisesti jotenkin aivan käsittämättömän surullista, vaikka tavallaan ymmärränkin näitä ihmisiä.

 

Eliittikumppani

Tämä sivustohan aiheutti paljon mielipahaa, koska se sulkee pois meidät alemman keskiluokan persjalkaiset juntit. Minusta tuo sivusto on loistava, vaikkakin minua hieman nauratti se, että kuka oikeasti luokittelee itsensä ”eliittikumppaniksi”. Siis tunnen paljon ihmisiä, jotka ehdottomasti kuuluisivat sinne; tyylikkäitä, karismaattisia, sivistyneitä ja kaikin tavoin elämässään menestyneitä miehiä ja naisia, mutta anteeksi nyt ennakkoluuloni, epäilen eliittikumppanuuden olevan melkoisen venyvä käsite...

Mutta eräs FB-tuttuni (mies) testasi palstaa. Kyllä vain, se ehdotti kontakteja, lääkäriä ja yrittäjää, siis koulutettuja ja menestyviä naisia. Kontakteja ja treffipyyntöjäkin tuli tälle herralle ihan oikeasti ja oikeilta naisilta, ja hän totesi, että kylläpä vain palvelu toimii.

Mutta edelleenkin, minä suhtautuisin ehkä pienellä varauksella siihen, että joku pitää itseään ”eliittikumppanina”, koska väkisinkin tulisi mieleen, että jos tuollaisen sivuston kautta päätyisi vaikka treffeille ja olisin itseni määritellyt eliittikumppaniksi ja se toinenkin olisi määritellyt itsensä eliittikumppaniksi, niin mitäs sitten. Istuttaisiin ravintolassa kehumassa itseämme ja toisiamme ja sitä, kuinka mahtavaa, kun kaiken rupulitarjonnan seasta löysimme toisemme, me kaksi eliittikumppania. En voi mitään sille, että olen sen verran protestantti, että tuo jotenkin tuntuu oudolta.

Toisaalta taas sitten, millä tahansa muulla seuranhakupalstallakin toisensa kohtaavat samaan sosiaaliseen ja taloudelliseen ”luokkaan” kuuluvat henkilöt. Harvemmassa taitavat olla ne tapaukset, jossa varakas tai koulutettu henkilö edes kiinnostuu kouluttamattomasta persaukisesta, tai toisinpäin. Tai sporttinen yritysjohtaja kiinnostuu lihavasta lähiöruususta. Tai kosmopoliitti golfia harrastava nainen täysin toisesta maailmasta tulevasta miehestä. Kyllähän ihmiset hakeutuvat kaltaistensa seuraan ja jos tuo palvelu todellakin vain rajaa meidän tavikset pihalle, niin so what? Ei se ole minulta mitään pois, mutta ehkäpä Suomessa yhteiskunnalliset luokat ovat todellakin tabu, vaikka ne ovat olemassa, ja siksi kaikki harmistus?

 

Ja lopuksi tähän kirjoitukseen kimmokkeen antanut Facebook -sovellus.

Bang Your Friends

Siis tuohon liittymällä voit kertoa, ketä (vastakkaista sukupuolta edustavaa) fb-kaveria olisit kiinnostunut paneskelemaan ja sitten saat ilmoituksen, jos se fb-kaverisi on myöskin ladannut tuon sovelluksen ja hänkin on laittanut kohdallesi ruksin. Sitten voitte olla yhteydessä keskenään ja mennä – tadaa – panemaan. Helppoa ja näppärää.

Mutta.

Nopealla Facebookissa suoritetulla tutkimustyöllä selviää, että etenkin naiset ottavat tuon melko tosissaan. Jumalauta, sieltä saattaa löytyä oma poikakaveri etsimässä seuraa! Pakko liittyä ihan vain siksi, että voi kyylätä. Mutta mitäs sitten, jos se ihku puolituttu onkin rastittanut juuri minut!?!? Herraisä, SE haluaa panna minua. Juuri se ja juuri minua. Ohmygod! Ja jumalauta, se ehdottaa myöskin omaa siippaa panokaveriksi. Piruako se täällä tekee?!?!?!? Tai, entä jos kukaan ei ole ilmoittanut haluavansa panna minua? … ?

Veikkaan, että Bang Your Friends tulee aiheuttamaan aivan käsittämättömän paljon parisuhdekriisejä, koska jokainen haluaa olla siellä, että voi a) kyylätä ja b) testata omaa markkina-arvoaan. Ja aina kun on joku tuollainen sosiaalisen median juttu, jossa jokainen haluaa olla osallisena ja joka ruokkii yhtä ihmisen primitiivisintä piirrettä, uteliaisuutta, herää minun skeptisyyteni ja totean, että se on ihan takuulla joku viruspaska.

Enkä voi sille mitään, että tuosta tulee minulle jotenkin mielenyhtymä juuri luettavana olevaan Isaac Bashevis Singerin Orjaan:

 

Kylässä oli paljon raajarikkoja, poikia ja tyttöjä joilla oli kaulakupu, vääntynyt niska tai muu hirveä syntymävika; oli mykkiä, kaatumatautisia, epämuodostuneita hirviöitä, joilla oli syntyessään ollut kuusi sormea käsissään tai kuusi varvasta jaloissaan. Kesällä vanhemmat lähettivät rujot lapsensa karjan mukana vuorille, ja he juoksentelivat metsässä kuin villieläimet. Miehet ja naiset yhtyivät toisiinsa kaikkien nähden, naiset tulivat raskaiksi, mutta saivat usein keskenmenoja, kun kiipeilivät kaiket päivät kallioilla raskaine taakkoineen.

 

... mutta ehkä kyse on vain jostain sellaisesta kateudesta, jota en tunnista. Tiedäpä häntä. Kuten olen sanonut, mielestäni aikuiset ihmiset tehkööt mitä haluavat.

 

Vaan tässäpä tämä. Internet on mullistanut maailman, myöskin parinhakumarkkinoilla. Jos olet sinkku tai muuten vain kyllästynyt tämänhetkiseen elämääsi, niin kannattaahan näitäkin kokeilla.

 

 

Palatakseni alkuun, John Lennonia:

http://youtu.be/gBCdlBrgEmE

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Tykkäsin seuraavasta sanasta kyseisessä kontekstissä: - tadaa -

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

:)
Mut ajattele jos tuo oikeasti toimii. Kyllähän se on varmasti monelle ujolle ihan todellakin tadaa!

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Luin jonkun John Lennonin haastattelun jossa hän visioi miten kappaleet pitäisi saada ajankohtaisina ja tuoreina ostajille

Joten kyllä John varmaan aluksi pitäisi internetistä
Sitten kun hokaisi ettei raha tulekaan taskuun voisi mieli muuttua melko nopeasti (huom hän puhui ostajista ei kuuntelijoista)

Sitten tuohon lihamarkkinointiin

Juu kiitos mutta ei

Ihan tarpeeksi jo tulee näitä

Helo
i girl from ipanema and want to loove you longy time
Me sucky mucky for a dollarrr

Niin juu ja minulla on erittäin eliittikumppani
Eliitimmäksi ei pääse
Vaimoni kun on kultaa silmissäni (PISTE)

Olle Brand

Tuoksuiko Lennonin tukka pahalta ja miksi Yoko Ono hänestä kiinnostui? Olin 1968 sitä mieltä, että hippien pitkät hiukset haisevat.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Mitä ihmettä, eikö täällä vieläkään eletä vuosituhannen vaihtumisen jälkeistä aikaa.

Mitä eroa on internetin kautta parisuhteen solmimisessa torilla- tai tansseissa tavanneisiin verrattuna?

No, ei tietenkään mitään.

Kaksi toisilleen tuntematonta ihmistä tapaa toisensa, ja siitä alkaa, jos on alkaakseen yhteiselämä tulevine lapsineen,- iloineen ja suruineen.

Tulevan elämän kannalta on aivan yksi lysti, kuinka ensikontakti on otettu.

Sitäpaitsi perkele! Internetin tarjoama graafinen porno lienee parasta, mitä tavalliselle ihmiselle koskaan missään "ilmaiseksi" on tarjottu.

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

Netissä tsekataan helposti vain speksit ja eletään muutenkin haavemaailmassa reaalimaailman suhteen. Ne pienet silmiensiristykset ja hassunihastuttavat tavat jäävät tyystin huomaamatta, jotka kenties ovat loppupeleissä ratkaisevia todellisessa maailmassa. Toki voi silti tuuri käydä sitäkin kautta, ilman muuta.

Bang your friend-palvelun pitäisi olla stalker-free. Toisin sanoen saisi vain yksityisviestin jos "natsaa". Aika rankan kuuloinen palvelu kieltämättä ja sillä voi olla hyvinkin huomattavia konsekvenssejä.

Kulissien pystyssä pitämistä olen minäkin ihmetellyt monasti. Semminkin, kun saattaisi äkkiseltään arvella, että lapsillekkin usein henkisesti tasapainoinen ympäristö voisi olla lopultakin parempi kuin materiaalisesti.

Jukka Neva

1. Ihana kuva Helena. Kuka on kampaajasi? Tyyli on kuin kreikkalaisella kauneuden jumalattarella, Helenalla.

2. Moraalia kannattaa muistella, vaikka tukka ei olisikaan nutturalla.

3. Internetistä löytää idiootteja, imbesillejä, debiilejä ja jo Iiro Viinasen aikana avohoitoon siirrettyjä paljon tehokkaammin kuin lavatansseista tai jäätelöbaarista.

4. Internet on vaarallnen kuin mahdollisuuksien valtameri, joka aiheuttaa sen, että ihmiset eivät uskalla olla kohteliaita toisilleen arjessakaan, vaan epäilevät ja pelkäävät toisiaan.

5. Naisten ja opettajien typeryyden huomaa Facebookista, jossa peruskoulun alimpien luokkien ja myös lukionkin opettajattaret kertovat yksityiselämänsä viimeisimmät uutiset. Varmaan teinipojat naureskelevat tätien kirjoituksille ja ymmärtävät, että mutkattomien ihmisten koulutusyhteiskunnassa ei ole humanistista sivistystä eikä pidättyvyyttä.

6. Jatka vain Helena! Kirjoituksiasi on nautinto lukea, vaikka ei olisikaan hedonisti, vaan karvainen ja kalmainen kalvinisti, joka osaa kieltäytyä myös siitä, joka teki Matti Vanhasesta kuuluisan.

Matti Oittila

Hyvä kirjoitus mielenkiintoisesta aiheesta. Kommentit ovat myös tajuntaa avartavia. Olen miettinyt, olenko joltain osalta päästäni nainen tai joku muu, kun ihmissuhdeaiheet kiinnostavat jonniin verran. Tai sitten olen vaan nykyaikainen mies, mistä näistä tietää. Tässä omat jutut jos joku niistä jotain mielenkiintoista löytää: http://tahelv.wordpress.com/

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa