Oho, hupsista

Avot, laihdutusbloggausta

  • Minulla läskit keräytyvät lantion alueelle ja reisiin. Ja helvettiinkö se uuma on taas kadonnut?
    Minulla läskit keräytyvät lantion alueelle ja reisiin. Ja helvettiinkö se uuma on taas kadonnut?
  • Avot, laihdutusbloggausta

Koska minulla on nyt menossa 4. päivä ketokarppausta, niin ajattelin tehdä hommasta julkista, jotta kynnys laihdutusprojektin unohtamiselle olisi mahdollisimman korkea, ja toisaalta on kiva kirjoitella ajatuksia jonnekin. Ja lisäksi on kiva, jos joku innostuu karppaamaan kaverina tai saa kimmokkeen pudottaa ne vyötärölle kertyneet löllöt.

Haluan kuitenkin painottaa, ettei mitään tässä blogissa esitettyjä juttuja pidä kenenkään kopioida eikä minua apinoida. Karppauksesta löytyy ihan oikeaa tietoa vaikka mistä, varsinkin täältä: https://karppaus.info/wiki/index.php?title=Ohje:Karppausopas

Minulla on tavoitteena pudottaa painoa sellaiset 15 kiloa ja pudottaa ne kilot niin, ettei tapahdu mitään kamalaa rupsahtamista ja rusinoitumista. Tässä yksi syy sille, miksi valitsin vähähiilihydraattisen ruokavalion. Lisäksi pyrin jatkamaan liikuntaharrastuksiani, joihin olen jo jonkin aikaa ollut aivan hurahtanut. Niistä lisää kuitenkin joku toinen kerta, sillä ajattelin valjastaa tämän postauksen ihan yleisesti karppaamiselle.

Mutta ensin karppaushistoriastani. Tutustuin karppaamiseen eli vähähiilihydraattiseen ruokavalioon jo joskus yli kuusi vuotta sitten. Pudotin tuolloin ketokarppaamalla eli vähentämällä hiilihydraatit ihan todella lähes minimiin varsin nopeasti melkein 10 kiloa. Seuraava vähähiilarinen kokeilu tapahtui raskausaikana, kun sairastuin raskausdiabetekseen. ”Paranin” siitä viikossa jätettyäni hiilihydraateista liki kaiken muun paitsi jäätelön ja porkkana pois. Raskausaikana ja raskauden jälkeen laihduinkin reippaasti lenkkeilyn ja vähähiilarisen turvin.

Laihtumisen lisäksi vähähiilihydraattisella ruokavaliolla on monia muitakin positiivisia vaikutuksia hyvinvointiin, mm. adhd-pääni toiminta rauhoittuu, aivot löytävät jostain ihan uutta kapasiteettia ja ajatus lentää kuin rasvattu salama. Pintakuiva iho voi paremmin, PMS-kiukku katoaa lähes täysin, kaikenlainen väsymys ja yleinen saamattomuus haihtuvat taivaan tuuliin ja muutenkin olo on positiivinen ja elämä näyttää kivemmalta. Ja sitten se tärkein: tunnesyöppönä (syön, kun masentaa. Syön, kun on tylsää. Syön, kun olen onnellinen. Syön, kun palkitsen itseäni jostain) pääsen karpatessa eroon sellaisesta ”oi, kun tekisi mieli napsia vähän jotain” ja ”no jos nyt vielä ottaisin vähäsen” -tyylistä. Karpatessa syön 3-4 kertaa päivässä ja monesti joutuu ihan muistuttamaan itseään siitä, että oliskohan aika syödä jotain.

Koska itse olen vähän sellainen hedonisti ja ruoan kanssa elostelija, niin karppaus on just minun juttu. Saa syödä hyvin, juustoista ja punkusta ei tarvitse luopua, eikä - toisin kuin väitetään - tarvitse kieltäytyä muusta kuin ravintoaineettomista hötöistä. Vähähiilarisessa ruokavaliossa on sekin kivaa, että ruokaa tulee tehtyä itse ja koska perunat, riisi ja pasta ovat pannassa, tulee syötyä paljon kasviksia.

Itse olen huomannut hyväksi ja minulle sopivaksi proteiinin määräksi n. 60 grammaa päivässä. Rasvaa syön noin 100 grammaa, siis sen verran, ettei nälkä näppäse.

Proteiineistä annetaan yleensä sellainen ohje, että oma pituus sentteinä miinus sata. No, minä olen 163 senttinen mötkylä, joten tuo 60 grammaa päivässä on just hyvä. Ja rasvoja tosiaan saa loruutella surutta, tosin mielestäni liika on liikaa siinäkin, mutta jos paino putoaa (jos se on tavoite) ja olo on hyvä, niin määrä on kohdallaan. Kun rinsessani syntymän jälkeen laihdutin, niin jossain välissä minulla painon tippuminen jymähti. Sitten sain neuvon lisätä rasvan määrää ja kas, ruokoni alkoi jälleen kaventua.

Proteiinit tulevat pääasiassa munista ja erilaisista lihoista, mutta olen yrittänyt opetella mm. syömään pähkinöitä. Lisäksi varsinkin välipalana menee raejuustoa ja rahkaa. Tuollainen 60 grammaa proteiiniahan ei suinkaan tarkoita sitä, että olisi vedettävä kokonainen lehmä päivässä, minkä seurauksena hiilijalanjälki kasvaa massiiviseksi ja koko maailma tuhoutuu. Esim. tänään olen saanut tuon 60 grammaa täyteen 2 kananmunalla, yhdellä tölkillä tonnikalaa, muutamalla juustopalasella sekä sillä jauhelihamäärällä, jota keittämässäni kaalikeitossa on.

Ja sitten ne hiilihydraatit. Minulla paino tippuu vain, jos hiilarit ovat alle 40 gramman, mielellään vielä reippaasti alle tuon. Alle 40 grammalla menen ketoosiin, mikä on hyvä juttu. Ketoosista juttua alempana.

Hiilihydraatteja tulee kasviksista. Hyviä kasviksia ovat esim. kaalit (parsa-, kukka-,kerä-…), kurkku, kesäkurpitsa, munakoiso, tomaatti, paprika jne. ja niitä saa kyllä aika surutta vedellä naamaansa. Jos haluaa kuituja enemmän, niin esim. hapankorppu on hyvä. Reippaammin jos harrastaa liikuntaa, voi ruisleipäkin olla aika jees juttu, ainakin minulla auttaa kramppeihin, joita on joskus karppauksen ja lenkkeilyn yhdistely aiheuttanut.

Juomisista sen verran, että kaikkea missä ei ole sokeria. Vettähän täytyy ihmisen muutenkin 2-3 litraa päivässä litkiä. Mehuja tai limppareita en muutenkaan juuri juo, jotkut litkivät karpatessa light-juomia, mitä itse hieman vieroksun. Alkoholijuomista esim. punkku on hiilariton vaihtoehto, myöskin oluissa ja siidereissä on vähempihiilihydraattisia vaihtoehtoja (pakollinen saunaolut on pakollinen saunaolut karpatessakin!).

Niin, se ketoosi. Sepä se vasta on todella jännä tila. Ensin katoaa ruokahalu. Pari päivää on olo kuin olisi samanaikaisesti juuri irtautumassa ruumiista ja istuisi huojuvassa paatissa. Epätodellinen ja pöpperöinen olotila katoaa nopeasti. Sitten tulee sellainen whum ja wau, silmiesi edestä katoaa verho, jonka jälkeen kaikki - siis ihan jumankekkana kaikki - avautuu kirkkaana ja niin idioottimaisen selvänä, että ei uskokaan.

Pissi muuttuu vihertäväksi, suuhun tulee metallinen maku ja saatat haista pahalle. Päätä särkee, janottaa ja palelee (minulla on nyt tämä vaihe menossa). Nekin menevät päivässä tai parissa ohi.

Nuo kaikki johtuvat mm. siitä, että elimistö ei enää saa hiilihydraatteja ja se joutuu ottamaan käyttöön ruhon rasvan, josta se rupeaa polttamaan ravintoa lihaksille, aivoille ym. merkittäville toiminnoille. Paino lähtee yleensä tässä vaiheessa vauhdikkaaseen pudotukseen, josta toki iso osa on myöskin nestettä. Turvotusalttiina ihmisenä se ei haittaa minua ollenkaan.

Ohessa pari kuvaa lähtötilanteesta. Toivottavasti kuukauden päästä on jo pimakampi kuva ja muutaman kuukauden päästä voi vaikka bikineissä esiintyä.

Karppauksesta kiinnostuneiden kannattaa tutustua tähän sivustoon:

https://karppaus.info/

Ja kaikille laihduttajille, tavasta riippumatta, suosittelen Kiloklubin ilmaista sivustoa, jossa on mm. todella näppärä liikunta- ja ruokapäiväkirja! 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Niin, toinen tavoite tuo 15 kilon laihdutuksen rinnalla on se, että ennen lumia jaksan juosta 10 kilsan lenkin :)

Käyttäjän hannele kuva
Hannele Koskinen

Mistä sinäkin normaalivartaloinen laihdutat 15 kiloa? Lenkkeilyä kyllä peukutan.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Ei muuta kun tsemppiä vaan. Et hiihtämistä meinnanut kokeilla? Sanovat että on parasta mitä talvella voi metsässä tehdä.

Ite oon vetänyt maaliskuusta 11 kiloa veks. Toiset vielä, niin alkaa olla ihmismäiset lukemat mittarissa. Kahvakuula osoittautui varsin käteväksi laitteeksi. Ja syömisen vähentäminen tietysti. Pienempiä annoksia, samaa ruokaa.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Minä olen koko kevättalven pitänyt ruokapäiväkirjaa ja lähes poikkeuksetta (jotain pitsakaljadiubadauba-mässypäiviä lukuunottamatta) on päivän kalorit olleet miinuksella reippaasti. Se on todella turhauttavaa. Ja sitten, en tiedä mistä johtuu, mutta vähäkalorisella dieetillä minä alan paisua kuin pullataikina. Siis elimistö alkaa kerätä nestettä, vaikka juon vettä tosi paljon :S

Ja minä harrastan liikuntaa tunnin tai kaksi päivittäin 5-6 päivänä viikossa.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Kumma juttu.

Itellä on sellanen ihme juttu, että tammikuussa on yleensä niin paljon painoa, että nivelet huutaa. Sitten kun lumet sulaa, se paino alkaa sulaa samaan tahtiin. Liekö se jotenkin niin, että talvella on kroppa säästöliekillä ja kerää kaiken talteen + vähemmän säännöllistä kävelyä + rasvaisempaa ruokaa. Kesällä ei taas tahdo maistua niin paljon rasva.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Joskus olen lukenut sellaistakin, että joillakin ihmisillä syksyllä ja talvella laihduttaminen on tuskaa, koska geeniperimästä johtuen elimistö tarraa läskiin kiinni (parempi pakkasensietokyky), mutta tiijä onko tuossa perää.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Tuota en ole kuullutkaan. Vaan ei se hirveästi kyllä palella kun vaaka nykii kohti 120 kiloa.

Pentti Järvi

Antti, kellä vain mahollista, risusavotta/harvennus talvisessa metässä on parasta. Toki hiihtelykin on hauskaa kun vain varoo putoavia lumimassoja.

Taisto Merilä

Oikein mukava kuulla ensikäden raportointia itse käyttäjältä, ja vielä kuvien kera.

Jos pitää valita karppaamisen ja ”uusimman villityksen”, carb lovers -dieetin (jossa syödään mahdollisimman paljon huonosti imeytyviä hiilihydraatteja, kuten raakoja banaaneja sekä kylmiä perunoita ja makaroneja), välillä, niin olen henkkoht. taipuvainen siihen ravitsemuksellisesti ja aistillisesti herkullisempaan vaihtoehtoon.

PS. Siroselle kiitos korjauksesta. Tarkoitin hiilihydraattien rakastajia - en karppikalojen. Muutin käsitteen oikeaksi.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

"Minulla läskit keräytyvät lantion alueelle ja reisiin. Ja helvettiinkö se uuma on taas kadonnut?"
Sekä kuvateksti että kuva kertovat että sinulla on terve kaunis kroppa ja laihduttamiseesi täytyy olla joku muu syy kuin ulkonäkö.

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

http://www.iherb.com/

tilaa USAsta edullisesti saat alennuksen koodilla SUW683 10$ -muutoinkin on edullista ja varma toimitus ollut ainakin minulle - ehkä jo tiedätkin... onhan se outoa, kun köyhän kannattaa tilata noinkin kaukaa teet sun muut Deet

juus tämä ei ole mainos... olen vaan pysynyt vitskuissa Q10it ja muut ...

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Mielenkiintoinen tuo ketoosikuvaus. Itse en ole karpannut, mutta paastonnut 28 vrk (ks. Vankila lomakohteena ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen välineenä).

Paastossakin on jänniä vaiheita. Ensin mahalaukku supistuu ja tuntee näläntunnetta vuorokauden tai pari. Seuraava vaihe on paras. Aikaa säästyy, kun ei tarvitse hankkia, tehdä ja syödä ruokaa. Eikä ole väsynyt syömisen jälkeen. Olo on kevyt. Tätä kestää noin muutaman päivän ajan riippuen mm. energian kulutuksesta. Loppuaika on sitten "kylmää paastoa". Elimistö pystyy polttamaan rasvaa noin 1,5 kg viikossa ja se ei riitä, jos liikkuu normaalisti. (Kaikki dieetit, joita kehutaan, että paino tippuu yli 1,5 kg viikossa ovat huijausta.) Yksi seuraus tuosta on, että tulee helpolla vilu ja huimauskin on tavallista. Tuo oma pisin paastoni oli heinäkuussa ja liikuin hyvin vähän, joten silloin ei kylmän paaston haittapuolet juurikaan häirinneet. Pari viikkoa aloituksesta oli aika paha olo ilmeisesti, koska jotain rasvoihin kertyneitä kuonia tai "myrkkyjä" vapautui, mutta se meni muutamassa päivässä ohi. Muut paastoni ovat olleet noin viikon pituisia ja niistäkin on jo aikaa vuosikymmeniä. Paaston lopetettuani paino nousi noin 7 kg parissa päivässä. Suurinpiirtein sen verran voi paino myös tippua ilman, että se olisi pysyvää tippumista. Dieettimainoksissa painon tippuminen on kai tyypillisesti tuon verran yliammuttua. Aamulla vessassa käynnin jälkeen paino on alhaisin ja illalla se voi olla parikin kiloa korkeampi, joten tuossa 7 kilossakin on ainakin kilon verran toleranssia. Niin ja olen 187 cm pitkä, joten siitä voi laskea korjauskertoimet.

Useita vuosia tuon neljän viikon paaston jälkeen tuli tarve laihduttaa ja keksin kokemuksen perusteella aika hyvän laihdutuskeinon. Ensin lyhyt paasto, jotta nälän tunne häviää, sitten alkaa syömään puolikkaita annoksia, jotka täyttävät supistuneen mahalaukun ihan yhtä hyvin kuin aiemmat täydet. Jos tulee helpolla vilu, huimaa tai muuten heikottaa, voi suurentaa annoksia.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Minulla ei olisi itsekuria paastoamiseen, mutta tilannepäivityksenä sen verran, että nyt on kadonnut pökkeröinen olo :P Kohta paistelen aamumunat voissa, niin jaksaa.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Paastoaminen on helpompaa kuin moni luulee. Fyysinen näläntunne menee ohi yleensä parissa päivässä. Joskus on käynyt niin, että on syystä tai toisesta ollut syömättä päivän ja sitten olen ajatellut, että puolet on jo tehty ja jatkanut. Nälästä aika paljon on psyykkistä ja ajattelua, että on pakko syödä. Paastotessa tulee mielihaluja syödä jotain tiettyä, mutta ne on yhtä helppo välttää kuin normaalisti syödessäkin.

Oikeastaan ikävin puoli paastoamisessa on se, että noin viikon kuluttua, kun alkaa kylmän paaston vaihe, se yleensä pitää lopettaa eli mukavaa vaihetta on vain noin kolmesta viiteen päivään. Laihdutuskeinoksi paasto on siis aika huono, mutta siirtymisessä vähäisempään ruokamäärään se on hyvä aloitus.

Matti Jalagin

Toissa joulun alla lääkäriystäväni sanoi minulle, että täytyy kuulemma siinä samassa päättää, haluanko elää vielä ja tarkoitti ylipainoani.

Teimme leikkimielisen sopimuksen aikatauluineen ja kohdallani se tarkoitti 25 kilon pudottamista kesäkuun kuudenteen 2011 mennessä.

Ei onnistunut.

Mutta heinäkuun loppuun onnistui ja huomasin painavani muutaman kilon alle 100, joten siirryin neuvolapunnitukseen takaisin kuulemma.

Sanktiona sopimuksessa mainittiin hulvaton ivanauru ja sitä piisasi hetken aikaa, mutta ei kauaa.

Paino on pysynyt poissa ja keino oli lopulta äärettömän yksinkertainen.

Kaikki sokerilitkut pois. Vaaleat jauhot, pasta, riisi, peruna ja kaikki mahdollinen piilosokeri pois. Pullamössö pois.

Kaikkea muuta kestää napottaa tarpeeseen ja syön paremmin kuin aiemmin ja mikä parasta; pyöräily maistuu,kävely käy enkä kuorsaa enää kuin kunnon kännissä kuulemma, mutta se johtuu rentoutumisesta; veikkaisin.

Minulle dieetti oli elintapojen muutos eikä niinkään ketoosiin pyrkivä rasvakikkare-kananmuna versio, jona hommaa yleisesti pidetään.

Suolisto toimii kunnollisesti ja säännöllisesti, vatsakivut on poissa eikä ummetustakaan ole, sillä vatsa tyhjenee joka aamu klo 08.03.

Ainoa harmi on, että joinakin aamuina herään vasta puoli yhdeksän.

Mutta suosittelen lämpimästi kaikille, sillä keino on yksinkertainen ja makean nälkä lähtee bananilla ja muilla hedelmillä helposti.

Siis vähemmän, parempaa ja nuo teolliset paskat pois niin toimii.

Kiitos Helenalle hmm....kasvojen antamisesta hankkeelle.

PS. tuosta hiilihydraatin puutteesta sen verran, että sen huomaa kyllä siitä, että aivot alkavat kiertää ympyrää ja konkreettisesti bonjasin sen ensimmäisen kerran, kun poikani ihmetteli kolmatta kierrostani eräässä liikenneympyrässä; en osannut päättää, mihin päin olin menossa. Ajoin sitten kaupan pihaan ja hain banaaneja, joita on aina mukana nykyään hiilaripikapommina, kun alkaa yläkerta sutata. Ja sekin toimii hyvin.
Siis se banaani ensiapuna. Päästä en osaa itse sanoa juurikaan mitään.

Niin ja se känni tulee ottaa kirkkaalla tai kuivalla viinillä, jos nyt kerran aivan välttämättä siltä tuntuu. Ja ulkomailta ostetulla, ettei rumenneta Suomen tilastoja.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

"Suolisto toimii kunnollisesti ja säännöllisesti, vatsakivut on poissa eikä ummetustakaan ole, sillä vatsa tyhjenee joka aamu klo 08.03.

Ainoa harmi on, että joinakin aamuina herään vasta puoli yhdeksän."

- Kiitos tästä aivomadosta :D

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Itselläni ei ole kokemusta laihduttamisesta, vaikka tarvetta olisi pudottaa 5-10 kiloa (nyt siinä 85). Sen sijaan ketoosi ilmiönä tuli tutuksi kun olin koulutuksessa ja retkellä missä eväänä lähtiessä sai olla joko suklaapatukka tai tupakka-aski, vajaan viikon reissulle.
Eli, kun muuta ruokaa ei ollut, piti "laiduntaa": syödä matkan varrella, kulkiessa, kaikkea kelvollista mitä vastaan sattui. Piharatamon siemenet sitä parasta antia (vrt. pähkinät). Päivämatka oli semmoinen 10 kilometriä, osa polkuja, osa suunnistamalla. Kyllä sen kulki, kun ei hätäillyt, ja pakkauskin oli kevyt.
Ketoosin oireet, hiilihydraattien loppuessa maksasta, alkoivat ensimmäisenä iltana, jatkuivat seuraavan päivän. Sitten helpotti. Päänsärky, halju olo. Haisee hyysikälle. Kun jokainen haisi, niin se on tasa-arvoa.
Painoa lähti viisi kiloa että hurahti.

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

Seuraava saattaa saada minut aloittamaan: " Tuollainen 60 grammaa proteiiniahan ei suinkaan tarkoita sitä, että olisi vedettävä kokonainen lehmä päivässä, minkä seurauksena hiilijalanjälki kasvaa massiiviseksi ja koko maailma tuhoutuu. Esim. tänään olen saanut tuon 60 grammaa täyteen 2 kananmunalla, yhdellä tölkillä tonnikalaa, muutamalla juustopalasella sekä sillä jauhelihamäärällä, jota keittämässäni kaalikeitossa on."

... ehkäpä tuostakin saa aikaiseksi mielenkiintoista tylsään arkeen ..
mitä tulee lisävitamiineihin, toisilla saattaa olla tarvetta ja toisilla ei. On selvää, että on palsebovaikutus myös, kuten kaikella mihin me uskomme. En niinkään laittanut linkkiä vitamiini- ja hivenaineiden vuoksi vaan teen ja pähkinöiden. Itse käytän suojaravinteita - tuolta voin tehdä mielenkiintoisia löytöjä (iHerb) - kohtuuhinnalla ( paketin paino kork. 1.82kg ja noin 80$ = lentorahti -> postissa 10pv = 2-6$ - eli se tilaaminen on vähän hobbyluontoista. vielä snadisti karppauksesta - olen nähnyt todella positiivisia tapauksia mitä tulee painon pudotukseen ja veriarvoihin - siis positiivisia tapauksia :)

Käyttäjän leilamustanoja kuva
Leila Mustanoja-Syysmeri

Kiitos hauskasta ja hyväntuulisesta kirjoituksestasi - sekä sinulle Helena että ketjun muillekin kirjoittajille. Itse olen myös veteraaanilaihduttaja ja minulla on hyviä kokemuksia karppauksesta. Siksi oli kiva lukea leppoisia ajatuksia laihduttamisen uskomattomasta maailmasta:)

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Kiitos itsellesi, että luit :)

Käyttäjän helanes kuva
Esa Helander

Ja het suosituimpien kärkeen. Ni et silleen. :) Ploirikin 30 kiloa, mutta hänellä nyt on mistä ottaa.

Käyttäjän aarnimaa kuva
A V

En ole koskaan laihduttanut, vaan kun ukkona alkoi ikää tulla, huomasin vatsan seudulla paidassa muutoksen, jossa olisi muotoguruilla selevettilemistä:

Ennen vanhaan pallopaitoja teki Marimekko...
..nykyään niitä tekee joka paita-puulaaki.

Matti Jaatinen

Kuntoilu/kuntourheilu on tie pysyviin tuloksiin. Ruokavalioon keskittymällä hankkii itselleen pian syömishäiriön.

Riittävällä intensiteetillä kun urheilee, voi unohtaa kalorit ja saa käydä Mäkkärissäkin :P

Käyttäjän timce185 kuva
Timo Leppänen

Laihuttamisessa on yksi ja ainut sääntö. Polta kaloreita enemmän kun syöt.
Ei enään mitään ruokaa suuhun iltapäivän jälkeen ja alkuillasta on hyvä liikkua ja poltella kaloreita pois.
Sellanen mukava pieni nälkä on hyvä olla, kun menee nukkumaan ja tyhjällä vatsalla on hyvä nukkua.
Herätessään ei ole nälkä kun elimistö on ruvennut yön aikana polttelemaan rasvoja pois.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Tuo kuluta enemmän kuin syöt on tietenkin nyrkkisääntö. Itse olen kuitenkin huomannut, että vähähiilarisella ruokavaliolla tuo on helpoiten toteutettavissa :)

Pentti Järvi

UFF! Ja kun mun ruoka-aika on klo 19-20...sit vielä klo 00:30 jotain.

Käyttäjän hberglund kuva
Hans Berglund

Kirjoituksessasi on paljon asiaa mutta vielä enemmän höpöä.

Karppaus on ihan ok kun muistaa että ylipaino syntyy vain ja ainoastaan liikasyömisestä. Nopeiden painonpudottajien pitkäaikaisennuste on todella synkkä. Nimittäin parin vuoden sisällä ”pudottaja” (noin 90 %) palaa hiukan korkeammalle tasolle kuin mistä aloitti.

Ota selvää perusasioista. Alalla kun liikkuu monenlaista profeettaa ja huijaria. Suosittelen Aron ym. ”Kliininen ravitsemus” tai Helen Guthrien ”Nutricion”. Haluan nimittäin vielä kauan lukea blogisi.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Tuota liikasyömistä en kiellä missään nimessä. Itse lasken myöskin kaloreita, koska pari kertaa olen sortunut karpatessa siihen, että vetelen kermavaahtoa ym. surutta ja sitten ihmettelen kun paino nousee. Toisaalta, itselläni ei ole merkittävän kauheasti karppaamalla pudotetut kilot tulleet koskaan takaisin hetkellisiä turpoamisia jos ei laske mukaan. Totta kai sohvaperunoimalla, mässyttelyllä ja olutta lipittämällä saa läskejä kerättyjä, olipa laihduttanut millä tyylillä tahansa.

Johan Von

Hitto sinähn osaat niinkin kirjoittaa ettei tule vastaansanomista. Liiat lihat on monien haittana itselläni painoindeksi oli yli 35 eli lihavuus oli kyllä paha. Lisäksi nivelet sanoivat toimensa irti. Ja ne pitää leikata. Laihduttaa olen kyllä ennenkin osannut mutta painon pitäminen siinä on aivan eri asia. En vaan ole ennen tarkemmin miettinyt karppausta. Nyt sen avulla olen saanut 45 kg painoa pois tosin polvet pitää silti leikata. Mutta nyt paino ei ole esteenä. Olen yllättyny eräiden ravintoterapeuttien suorastaan vihamielisestä suhtautumisesta karppaukseen. Ikään muin se olis varma tae ennenaikaiseen kuolemaan. No olen siinä 70 ikävuoden paikkeilla joten minulla ei moista pelkoa ole. Ja en suinkaan kokonaan hiilihyrdaatteja pois ole jättänyt. Ja ei niitä voikkaan jos vähänkin monipuolista ravintoa käyttää. Mutta kunhan sen saa siihen 60 g paikkeille niin se on hyvä. Ennenkaikkea tässä on parasta olo joka on todella parantunut ja väsymys on jäänyt pois. Ja niinkuin sanoit ruuansulatus toimii loistavasti. Jo senkin vuoksi mielelläni jätän muutaman vuoden pois elämästäni. Ja yleensäkkin tällaisessa laihduttamisessa on se hyväpuoli jos joskus sortuu johonkin makeaan leivokseen kahvin kanssa tai olut iltaan ei väliks kunhan muistaa ettei se tule tavaksi. Onnittelut sinulle hyvästä kirjoituksestasi. Tosi kiukuttelen kyllä taas, ehkä jo seuraavassa jutussa tai kommenteistasi. Ei hyvä olo kriittisyyttä vie. Hyvää jatkoa

Käyttäjän TeppoNygren1 kuva
Teppo Nygren

Sopivasti läskiä siellä täällä on ihan hyvä, ja naisille sopii jopa pienet "satulalaukut".

Naisten vartalon kehityshän menee siten, että jossakin vaiheessa on kilpajousen kireä tiimalasivartalo joka muuttuu ferrarivartaloksi, josta muutos olutlasivartaloksi on hyvin lyhyt matka. Kun huomaa muistuttavansa olutlasia, niin silloin on ehkä hyvä lisätä liikunnan määrää, millä ennaltaehkäistään oluttuoppivartalon muodostuminen.
Kuvasta päätellen sijoitut tuonne olutlasin ja tiimalasin välimaastoon, joten ei kannata olla vielä huolissaan.

Meillä miehillä sixpack muuttuu ensin kuumavesipulloksi ja sen jälkeen tulee oluttynnyri. Keskivartalon muuttumisen oluttynnyriksi huomaa yleensä vasta silloin, kun täytyisi käyttää pukua tai pikkutakkia.

Kuntonyrkkeilystä saattaisi olla apua miehille sekä naisille keskivartalon hallinnan suhteen. Ainakaan itse en ruokavaliooni haluaisi missään nimessä kajota, sillä hyvän ruuan nauttiminen on paheista parhain:)

Toivottavasti kuitenkin menestyt omissa tavoitteissasi.

Käyttäjän koskela kuva
Matti Hemmi

Karppaus on pitkän ajan aikana, vhh-dieetin alan harrastajien ympärille kehittynyt muoti-ilmiö. Siihen on vhh'n vastustajien helppo iskeä kiinni, koska karppaus kokonaisuutena pitää sisällään kaikkea asiaan liittyvää töhkää, on media ottanut asian himokkaasti hampaisiinsa ja räksytykselle ei näy loppua.

Esim. THL ja Pekka Puska ei voi sietää ainoaa oikeaa, tiukkaan tieteellisyyteen ja mega-tutkimuksiin perustuvaa lääkäri Antti Heikkilän kliiniseen potilashoitoon kehittämää Pellinki dieettiä. Heikkilän Pellinki dieetti on puhdasoppinen, ranskalaisen keittiön ja mm. diabeteksen hoidossa menestyksellä jo 1800 luvulla käytössä ollut oikea ruokavalio 2-diabeteksen hoitomuoto, joka todella toimii.

Joka jotakin oikeesta vhh'sta ja karppauksen tieteellisyydestä haluaa tietää, suosittelen Antti Heikkilän Pellinki-rasvadieettiä ja hänen ajatuksiaan oikeasta, terveellisestä elämästä. Saat heti alkaa sen toteuttamisen kulinaarisin nautinnoin ja ei muutakuin pötyä ja gourmet annoksia pöytään ja kaikki alkaa toimimaan.

http://www.anttiheikkila.com/

Käyttäjän Tronic kuva
Lasse Kärkkäinen

Kuulostaa kyllä terveelliseltä tuo kuvailemasi ja karppaamisesta on hyviä kokemuksia allekirjoittaneellakin, tosin omalla kohdalla kun ei mikään vihreä tahdo maistua niin salaatit ovat saaneet jäädä. Isoin ongelma tulee siitä, ettei missään ole - tai varsinkaan silloin aikoinaan, kun itse laihdutin ollut - karppaajalle soveltuvaa ravintoa tarjolla. Lisukkeista karsittu ruoka ravintoloissa ja lounasmestoissa alkaa helposti puuduttaa, joten omat eväät ovat melkolailla pakolliset.

Lisäksi tuo näläntunteen katoaminen on hieman riskaabelia, eli helposti on yli vuorokaudenkin syömättä, jolloin kyllä alkaa väsyttää. Se 4-5 kertaa päivässä tasaisesti pitäisi muistaa syödä, laittaa vaikka kellon hälyttämään.

Jukka Mäkinen

Laiskuus auttaa. Tekee syömisen sen verran vaivalloiseksi ettei yksinkertaisesti viitsi syödä, ennenkuin on niin kova nälkä että vatsaan sattuu ja päässä pyörii.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa